ylvas pusselbitar

- Vänskap is the shit (och att skapa och att förstå) -

Notes / questions / funderingar / ny fakta per 20151210

Publicerad 2015-12-10 18:15:00 i Notes,

 • En hel månads uppehåll! Jag blev ledsen och då slutar min tankeprocess fungera. Nu flyttad till söder och allmänt mer på g igen. Det roligaste jag vet är att tänka och skriva men det stressar också upp min hjärna. För att lunga ner mig behöver jag jogga, träffa folk och supa.

 • Obligationer uppfanns tydligen för att finansiera krig. Snacka om oetiska fonder!

 • Personerna i centralbankens direktion tjänar mer än finansministern. Det är märkligt eftersom finansministern har ansvar för mycket större del av ekonomin.

 • Tydligen är folk som olyckligast runt fyrtio. Sedan vänder det! Varför?

 • En av få saker som verkar bli sämre över värden givet tiden är den psykiska ohälsan?

 • Såg på Folkpartiets årsmöte och voteringen skedde genom att folk stack upp papperslappar i luften. Detta måste ju moderniseras snarast?

 • Jag blev erbjuden att dela min sminkorder på nätet. Finns det inga gränser för vad vi förväntas dela med oss av?

 • Styr maffian ett kafe som bara tar kontanter?

 • VAD är det med människor och behovet av att känna mål och mening? Varför är det så viktigt? Blir det viktigare för varje generation som går eller behöver vi definiera om vad som är meningsfullt bara? Mina grannar i trettioårs åldern lever trevliga Sex and the City liv i Stockholms innerstad. Men de är inte nöjda för att de känner sådant behov av att aktivt hjälpa andra (skapa mening?) i sina jobb. Daniella var på yogaresa och när hon kom tillbaka till Sverige så kändes hennes ekonomijobb inte tillfredsställande utan hon har signat upp för att hjälpa ungdomar med ätstörningar via telefon? Kia jobbar för Myndigheten för samhällsberedskap (ett gott arbete?) men hon har tvingats ta fram underlag som har använts av regeringen till att skära ner flyktingmottagandet och nu är hon olycklig och vill jobba som volontär på grekiska öar för att med sina bara händer hjälpa flyktingar. Var min föräldrageneration så här?

 • Jag kan ha skrivit förrut om de blåa zonerna där människor lever längre; en viktig egenskap där är just en mening med livet.

 • Jag läste en artikel om hur man gör överslagsräkning för Sveriges nationalräkenskaper. Roligt:

  • Sveriges befolkning består just nu av knappt 10 miljoner invånare. Människor lever i nästan 100 år, så varje årskull består av cirka 100 000 personer. Detta kan vara bra att relatera till för att få en känsla för bland annat migrationsvolymer. Till exempel har drygt 30 000 ensamkommande barn sökt asyl i Sverige i år, vilket alltså ungefärligen motsvarar en tredjedels årskull.

  • Av 10 miljoner invånare utgör arbetskraften ungefär hälften. 1 miljard betyder alltså en hundralapp per invånare, eller två hundralappar per sysselsatt.  En regeringssatsning på 100 miljoner innebär alltså att vi som jobbar pyntar en tjugolapp per person. 75 miljarder till julklappar skulle innebära att en familj med två vuxna och två barn lägger 4*75 hundralappar eller 30 000 kronor på julklappar, vilket är uppenbart orimligt

http://ekonomistas.se/2015/12/08/huvudrakning-for-ekonomiintresserade/

 • Män ljuger tydligen ofta om hur mycket de jobbar. Särskilt om de jobbar mycket. Katherine Kielos. Intressant.

 • Sara och Christian hade ett så stort bråk över huruvida ort och tätort är begrepp i sig, eller om ort behöver specificeras med by, stad ,storstad och så vidare. Otroligt roligt att de bråkar om detta och svaret på själva frågan har jag inte.

 • Jag såg senaste James Bond filmen. Jag börjar irritera mig på att en femtioårig man helt naturligt paras ihop med en 25 årig kvinna. Och att de blir kära så snabbt. Så snabbt blir ingen kär!

 • Ondska och godhet i Star Wars och James Bond fascinerar mig. Det verkar så himla tråkigt att vara ond! De är alltid arga och ledsna och aldrig glada.

 • Min förening ställde in min andrahandsuthyrning dagarna innan de nya hyresgästerna ska flytta in, trots att de tidigare godkänt uthyrning, eftersom min dynlåda stod utanför markerat område. Nytt rekord i svensk grannosämja? HUR kommer de på tanken? Jag misstänker att de är missunsamma att någon gör något roligt.

 • Jag hörde att någon nobelpristagare i litteratur sagt att föräldrars viktigaste uppgift är att njuta riktigt ordentligt av livet så att barnen lär sig hur det görs. Det har jag burit med mycket senaste tiden. Jag blir allt mer övertygad om att det viktigaste vi kan göra för dem vi älskar är att se till att vi mår bra själva. Av flera orsaker. 1. En glad människa  ger mer kärlek. 2. En glad föräldrar visar barnet att livet är värt att leva och lär barnet att söka upp positiva situationer.

 • Sven tycker det är mysigt med storm för då blir man skild från omvärlden och det är trevligt ett tag. Jag håller med. Frågan är varför det är trevligt. För att man helt plötsligt lever i nuet?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ylva Rehnberg

“Men Lila visste hur hon skulle dra in mig i sina privatsaker. Och jag kunde inte stå emot - å ena sidan sade jag att det fick vara nog, men å andra sidan blev jag förkrossad av tanken på att inte vara en del av hennes liv, av hennes sätt att uppfinna livet.“ “På rad efter rad handlade det om återuppståndelse: en extatisk uppståndelse som innebar att alla gamla band bröts samtidigt som det knöts ett nytt band på ett obeskrivligt härligt sätt, för det handlade både om uppståndelse och uppror - han och hon, hon och han som tillsammans lärde sig leva på nytt, rensade livet från allt gift och återuppfann det som ren livsglädje och tankeglädje.”

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela