ylvas pusselbitar

- Vänskap is the shit (och att skapa och att förstå) -

Notes / questions / funderingar / ny fakta per 20151221

Publicerad 2015-12-21 18:10:00 i Notes,

 • Fortfarande lite seg i hjärnan. När ska det släppa? Olyckliga Ylvor producerar inga tankar - jag tror vi är som mest lyckliga när vi känner oss mest som oss själva. Jag känner mig mest som mig själv när min tankeprocess fungerar.

 • Det amerikanska valet verkar vara en riktig cirkus. Ska bli kul att följa. De släpar fram någonsorts amerikansk Molly Sanden för att sjunga nationalsången i början av den republikanska presidentkandidatdebatten.Under själva debatten grimaserar kandidaterna vilt, mest Trump, och pratar i munnen på varandra. Cirkus som sagt. Sara tycker det borde finnas medborgartest för vilka som får rösta. Jag håller inte med. Jag är emot elitstyre; men det går ju inte att komma ifrån att människor är sorgligt dumma. Eller de längtar verkligen efter förenklingar. Den som levererar den mest övertygande förenklingen vinner rösterna. Det är just därför politikens makt bör begränsas enligt mig; den kan aldrig ta in komplexiteten i världen så därför bättre att inte försöka.

 • Carly Fiorina som verkar vara någon sorts föredetta företagsledare; tog upp den privata sektorns ansvar att förse regeringen med information om teknikutvecklingen så att staten kan bekämpa terrorism. Jag har aldrig tänkt förrut om det privata näringslivet har några skyldigheter mot staten. Lite intressant.

 • Jag tycker SVT fortsätter att leverera. “Köttberget checkar ut” med Claes Elfsberg är en höjdarproduktion - mer vatten på kvarnen att världen inte var bättre förr dock. Preventivmedel, pappaledighet, kvinnorollen - mycket är bättre nu.

 • Rolig notering från det programmet är att på sjutiotalet var journalist och socialhögskolan de två utbildningar som krävde toppbetyg. Jag tror knappast det är så längre. Ler.

 • Jag tycker det är roligt att Eurovision ska ledas av en äldre kvinna och en yngre snygg man, dvs Petra Mede och Måns Zelmerlöw. Allt som oftast är det tvärt om. Känns fräscht!

 • Jonas berättade för mig att ett sätt att jävlas med någon man tycker illa om, exempelvis företag som skickar bluffakturor, är att skicka något mycket tungt till dem som en tegelsten satt som att mottagaren betalar frakten. Det är tydligen lagligt. Mycket roligt!

 • Avgående chef hävdar att framgångsrika företag måste vara sektlika. Jag ryser.

 • Veckans cp info: “A Scotch egg consists of a hard-boiled egg wrapped in sausage meat, coated in bread crumbs and baked or deep-fried.” Vad folk hittar på..

 • I Australien står man tydligen på gatan uppklädd i kostym och budar på hus. Lite roligt.

 • Veckans Jenny L är ordet “hysterektomi” vilket är att ta bort livmodern. Det intressanta är att ordet enligt Jenny härstammar från “att ta bort det hysteriska”, dvs det kvinnliga.

 • På Babel såg jag en Karin Johannisson berätta om sin bok “Den sårade divan: Om psykets ­estetik” som handlar om att kvinnors handlingsutrymme innan de når galenskap, utan att bli kallade för genier, är så mycket snävare än för män. Mycket intressant tycker jag.

 • Varför ska jag betala en egen TV licens när de i en familj kan dela? Orättvis diskriminering mot ensamstående.

 • Jag kom på att i vissa sällsynta fall täcker teorier så många procent av mänskligheten att jag tycker det är ok att approximera nästan alla till just alla. Första fallet är kvinnor och prostitution, som de allra flesta mår dåligt av, och det andra är betald träningstid på jobbet, som de allra flesta mår bra av.

 • Jag bråkar ofta med människor om att de inte blir sjuka av baciller utan av att de har lågt immunförsvar. För egen del blir jag bara sjuk när jag sovit dåligt; visst det finns ett frö som kommer från omvärlden (själva bacillen) men i stort beror det nästan uteslutande på mig om jag blir sjuk. Samma resonemang kan föras för bråk tror jag. Visst, du blir arg på att någon annan sagt något dumt/fel (i dina ögon), men på det stora hela beror nog bråket mest på att du sovit dåligt/glömt att jogga eller inte ätit. Kort sagt inte tagit hand om dig.

 • Skojig diskussion med min kollega David om vad vi lägger pengar på. Han är en bra betald tjänsteman och vi kan utgå från att hans fru är ungefär i samma situation, och istället för att köpa ett Spotify-konto var så kämpar de om vem som ska få lyssna vid vilken tidpunkt. När det är barnvisor ger sig David för då vet han att det är för ett högre syfte som frun behöver kontot (aka inte till sig själv). Det är ju jättelustigt att folk håller på och snålar så här med abbonemangen. Varför? Sara D har också delat Netflix, Spotify och så vidare med sin exsambo. Jag skrattar gott åt detta. Men å andra sidan, jag har sprungit omkring med dålig hörlurar i tre månader för att jag snålat att köpa nya. Också helt irrationellt sett över min totala konsumtion. Var snålar vi in och var spenderar vi? Det vore intressant att fundera vidare på.

 • Jag hoppas verkligen det kryper sig in lite spännande ny fakta till nästa inlägg! Annars kan vi konstatera att jag är i en grav ofaktafas..

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ylva Rehnberg

“Men Lila visste hur hon skulle dra in mig i sina privatsaker. Och jag kunde inte stå emot - å ena sidan sade jag att det fick vara nog, men å andra sidan blev jag förkrossad av tanken på att inte vara en del av hennes liv, av hennes sätt att uppfinna livet.“ “På rad efter rad handlade det om återuppståndelse: en extatisk uppståndelse som innebar att alla gamla band bröts samtidigt som det knöts ett nytt band på ett obeskrivligt härligt sätt, för det handlade både om uppståndelse och uppror - han och hon, hon och han som tillsammans lärde sig leva på nytt, rensade livet från allt gift och återuppfann det som ren livsglädje och tankeglädje.”

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela