ylvas pusselbitar

- Vänskap is the shit (och att skapa och att förstå) -

Notes / questions / funderingar / ny fakta per 20151018

Publicerad 2015-10-18 20:35:00 i Notes,

 • Varför kontrollerar män alltid att könet är kvar? Är de rädd det fallit av? Sker detta oftare än kvinnor positionerar sig i ett rum (dvs konrollerar hur de uppfattas i olika vinklar?)
 • Att Kristdemokraterna fällde DÖ, var det för att lyfta ljuset från det faktum att de röstade för homoadoption och NATO? Form verkar väcka så mycket mer uppmärksamhet än innehåll inom politiken och kanske livet?

 • Anledningen till att kyrkans män inte får gifta sig är tydligen för att skydda kyrkans egendomar från arvsanspråk. Roligt. Hur något rationellt kan packeras som något profant. Aha-upplevelse av att höra förklaringen. Jag tänker självklart.

 • Längdavgifter är tydligen inte tillåtet i Grönklitt eftersom allemansrätten gäller i skogen. Det är annorlunda utför, där betalar man bara för liften uppåt. Tema: 'det bästa i livet är gratis'.

 • Att andas i crawl är tvärtemot profylax, in genom munnen och ut genom näsan.

 • Läsplatta vs bok är det kanske lite som mobil vs systemkamera? Systemkameran vet vi ju alla är mycket mycket bättre i funktionalitet men mobilen vinner på sin ständiga tillgänglighet och smidighet. Jag känner att det kan bli lite så med läsplattan och böckerna för mig. Jag föredrar egentligen en riktig bok med riktiga sidor som går att bläddra och skriva i; men läsplattan är alltid med och att beställa böcker till den går på nolltid. Vi får se hur den här kampen fortlöper; förtidigt att utse någon vinnare.

 • Jag hörde en genomgång av diverse amerikanske företag gjorda av mannen som driver Fundamentalanalysbloggen (han verkar vilja hålla sin identitet hemlig). Jag tyckte han hade flera intressanta poänger. Företag han gillar är Disney, Apple och Starbucks. Han menar att dessa företag på något vis lyckas driva igenom koncept som kan verka märkliga för andra, som att dricka vin på ett cafe (Starbucks) eller att sätta ett gui och en mus till datorn, och lyckas. Den här förmågan att lyckas ska alltså vara inbyggda i företagen och ej tur. I Apples fall menade han att de går in i en redan existerande bransch, twistar till erbjudandet och tar väldigt mycket mer betalt. Det är sällan ny teknik det handlar om, utan snarare paketeringen. Gällande iPod till exempel var problemet med dåvarande mp3 spelare att de hade för dålig minneskapacitet och ett trist gui. Apple korrigerade detta och tog fem gånger så mycket betalt men dödade hela den övriga branschen. Han tror inte att Apple kommer att lida av att Steve Jobs inte är med längre, eftersom han anser att Steve Jobs byggt in sitt tänk i organisationen. Han gav som exempel att Apple inte har någon organisation knuten till någon produkt, så det blir aldrig konkurrens inom företaget emellan produkter. Istället finns det ett användargränssnitt team, ett marknadsföringsteam och så vidare. När iPhone kom och iPod blev obsolet fanns det till exempel ingen friktion i organisationen som annars lätt skulle ha uppstått. Mycket intressant. I andra företag, han nämnde Microsoft, kan sådana konflikter annars leda till att knöka in windows i mobilen på ett vis som inte är gynnsamt för slutanvändaren. Den här bloggen\mannen bakom bloggen kanske borde studeras mer ingående.

 • http://fundamentalanalys.blogspot.se/2015/10/kompletteringar-till-intervjun-i.html

 • Vacker höst är MYCKET bättre än vacker sommar! Kan inte alla bara fatta det?

 • Att röra på sig ute i naturen är så mycket bättre än psykofarmaka för att få kroppen i balans. Kajak, jogg eller längd. Take a pick. I alla fall om målet, som för mig, är att rensa huvudet på tankar.

 • Chef-Monika la ut en länk om genomskinliga solceller som skulle kunna förvandla alla fönster till batterier. Häftigt häftigt.

 • Veckans mänskliga ahaupplevelser står som så ofta Sara D för. Hon kan inte köpa stickade vantar online för tänk om tumlängden inte är rätt? (Vem tänker så?) Hon somnade på kuddar i trappan efter att hon lagt barnen. Hon är så otroligt noggrann med det hon går in för, observant på världen och ärlig i allt hon säger. Älska.

 • Jag blir allt mer och mer övertygad om att det inte är någon absolut nivå i livet som gör en människa lycklig. Jag vill ha en man och kanske ett barn. Men jag förvånas så ofta när jag möter kvinnor som just har man och barn och som ändå är jätteledsna över något. I veckan mötte jag en kollega som har problem med magen och det har tagit över hennes medvetande. Jag hade personligen gärna bytt ut min mage mot en man att älska och ett barn. Men det är inte så det fungerar så det är lika bra att vara glad här och nu med det man har.

 • Jag blir också allt mer och mer övertygad om att funderande är helt värdelöst när det kommer till viktiga beslut i livet. Vän ska byta jobb. Hon väger för och nackdelar. Det går inte att göra en sådan kalkyl hävdar jag. Det är bara att känna efter hur det känns att göra uppgifter på jobbet. Känns det bra är det bra. Samma visa i kärlek. Vi människor lägger allt för stor vikt vid våra tankar. Vi är begåvade med känslor för att veta vart vi vill. Det är dem vi bör lyssna på.

 • David menade att bästa sättet att få systemleverantör och kund att dra åt samma håll i ett implementationsprojekt, så att det avslutas i tid, är att sakta minska timarvodet för konsulterna. Jag tror det kan ligga något i det. På så vis blir båda parter motiverade att komma till en slutpunkt. Detta måste dock funderas mer på. Hur risken kan läggas mellan leverantör och kund; inte med huvudparten hos endera parten.
 • Avslutar veckans inlägg med en tänkvärd bild: 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ylva Rehnberg

“Men Lila visste hur hon skulle dra in mig i sina privatsaker. Och jag kunde inte stå emot - å ena sidan sade jag att det fick vara nog, men å andra sidan blev jag förkrossad av tanken på att inte vara en del av hennes liv, av hennes sätt att uppfinna livet.“ “På rad efter rad handlade det om återuppståndelse: en extatisk uppståndelse som innebar att alla gamla band bröts samtidigt som det knöts ett nytt band på ett obeskrivligt härligt sätt, för det handlade både om uppståndelse och uppror - han och hon, hon och han som tillsammans lärde sig leva på nytt, rensade livet från allt gift och återuppfann det som ren livsglädje och tankeglädje.”

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela