ylvas pusselbitar

- Vänskap is the shit (och att skapa och att förstå) -

Notes / questions / funderingar / ny fakta per 20160829

Publicerad 2016-08-29 17:48:00 i Notes,

 • Ok. Om alla älskar barn så mycket\det är så fint att älska barn. Varför gillar vi då inte när vuxna beter sig som barn? En stark röd tråd hos dem jag dras till är just barnslighet. Att vara nyfiknare än de flesta. Att tänka mer på sig själv. Att leva i stunden och strunta i morgondagen. Jag verkar helt enkelt gilla barn med kognitiva förmågor som en vuxen. Men jag får ofta höra att det är dåligt att älska dem jag älskar. De är opålitliga och elaka mot mig sägs det. Kan någon förklara poängen med att vara vuxen? Och varför är det som är charmigt hos barn inte charmigt hos vuxna? Bra och dåligt måste väl vara samma för kvinnor\män\svarta\vita stora och små? Som en bisats kan nämnas att jag ofta längtar efter att ställa mig upp på kontoret och bara skrika. Men det får jag tydligen inte. Jag är ju vuxen.

 • När jag hade bihåleinflammation, var hemma i en månad och började sticka för att fördriva tiden, slogs jag med full kraft av hur fantastiskt det är att all världens kunskap finns tillgänglig hela tiden. Nu hände det igen. Jag fick för mig att jag ville redigera ett videoklipp och klippa bort bakgrunden för att fokusera på mig (tidstypiskt egocentriskt), och då laddar jag enkelt ner det jag förstår är den branschledande programvaran på min dator, After Effects, och börjar titta på tutorials. Efter något dygn har jag knåpat ihop ett klipp som på intet vis är perfekt, men ändå skapat med samma teknik som stora Hollywoodfilmer. Häftigt. Att ladda in Kung-fu med en sladd till hjärnan Matrixstyle känns inte så långt borta. Konsultindustrins död?

 • Satt på en lunch (torr Jensen-skosula) där kollegor smutskastar Bitcoin och gottar sig i att gruvföretaget KNC Miner nu gått i konkurs. De hade hela tiden anat att detta var en fluga och så vidare och så vidare. Klassisk mansplaining. Jag undrar om situationen inte mer liknar när internethandeln försökte ta fart sent nittiotal, ni kommer ihåg Boo.com med flera? I det fallet var det ju egentligen inte något fel på tanken, att kränga saker via nätet, utan mer implementering och timing. Jag tror att det kan vara samma sak här. Släng på en kvantdator på konceptet och kanske har digitala valutor en helt annan genomslagskraft. Vi får se. (Älska ovisshet. Jmfr fotbollsmatcher och väderprognoser. Att bli överraskad. Att leva.)

 • Till och med Kia håller med om att Konsum-romer gör att skillnaden mellan topp och dal i Sverige blir för stora. Vi människor mår inte bra av ojämlikhet oavsett var på skalan vi befinner oss. Det skulle vara lika illa om fem tusen Hong Kong miljardärer fick för sig att dimpa ner i Sverige tre månader i stöten. Frågan är egentligen samma som vid Brexit, hur stora samhällsenheter vill vi ha? Är det stad, land eller kontinent? Hela världen? Universum? Vilken enhet är det som ska hålla ihop? Kia hoppas att svenskars medkänsla ökar av att se fattigdom på det här konkreta sättet, men jag tror att exponeringen snarare leder direkt till Sverigedemokraterna utan att passera gå. Jag är högst tveksam till att EU är den optimala samhällsstorleken.

 • Syster har fått bäbis. Några tankar. Dagens gravida ska inte dricka appelsinjuice för att hålla ner på sockret. Jag ler. Bajsar bäbisen i magen? Vad gör att bäbisen bestämmer sig för att komma ut? Om alla barn i framtiden kommer att förlösas via kejsarsnitt, öppnar det upp för ännu större hjärnor då? Varför är människor så värdelösa på att föda jämfört med många djur (katter, hästar). Det tycks så otroligt mycket farligare för både mor och barn hos människor. Sara T tänker att djur jobbar fler ungar där de vaskar någon av dem under uppväxtåren, när vi människor har färre avkommor och istället flyttat en del av risken till modern. Jag är inte helt övertygad.

 • När jag frukostfikar serveras hälften av maten i takeawayform. Uttryck för rådande hetsnorm i samhället. Ogilla.

 • Cykel är nästan alltid snabbaste alternativet för transport i Stockholm. Lidingöviken till Espresso House Regeringsgatan på 30 minuter blankt. Praktiskt taget teleportering och kräver bara lite outfitplanering. Underbart.

 • Någon professor på DN Debatt (Jonas Linderoth) ber om ursäkt för flumskolans idéer på nittiotalet. Jag som precis börjat tro att det kanske ligger något i konceptet. Vi lär oss allt av vikt i livet genom lek. Varför inte lära oss det mindra viktiga, som matematik och att läsa, den vägen också? Vi använder snudd på inga färdigheter från skolan i våra vardagar. Hela världens kunskap från hur man skriver SQL, till stickar till redigerar film finns på YouTube. All bakgrundsfakta en människa någonsin kan tänkas behöva ligger på Wikipedia. Eventuellt behöver vi någonsorts ramverk att hänga upp faktan på, men att den nivån skulle gå över vad vi lär oss på högstadiet eller kanske gymnasiet har jag mycket svårt att se. Jag leker med tanken att anledningen till förfallet i skolan helt enkelt är att skolan har spelat ut sin roll och inte är viktig längre? Kanske mest ett ställe där vi förvarar våra barn dagtid och en plats för unga vuxna att ha kul på (universiteten). Vad tror ni?

 • Lite på temat hur viktig verkligheten är. Att jag läser en massa dåliga artiklar på nätet om kändisars kärleksliv, går för få steg per dag, bränner för mycket pengar på kaffe eller äter för många kalorier ostmackor. Vill jag verkligen veta det? Är våra egna självbilder hotade av big data och hur kommer det i så fall att påverka oss? Jag menar, finns det inte en poäng med att tro att man är lite bättre än man egentligen är. För att nå längre? Jämför oddsen att klara cancer, slå index i fondförvaltning eller hålla ihop ett äktenskap.

 • Det går inte att hyra mopeder i Stockholm. Konstigt. Bil självklart, även cykel. Varför inte moped? Vad är det för fel på mopeder?

 • Jag har börjat bli lite nojjig över säkerheten i mina lösenord och har därför försökt att se över min situation något. Fann följande bra tips på DN: 1. Logga in med Facebook 2. Skydda det viktigaste: mail, sociala medier. Netflix är inte hela världen. 3. Hitta ett system: Skriv en fras flera gånger "IwasbornintheUSAbornintheUSA" 4. Lyssna inte på skrämselpropagandan, skriv ner lösenorden. Notera att det går inte att hacka en papperslapp. http://www.dn.se/ekonomi/fem-alternativ-som-fixar-problemen-med-dina-losenord/

 • Örebro kommuns hashtag har blivit kapad av porrindustrin. Otroligt rolig och faktiskt ganska kreativt tycker jag. Folklighet möter synd på underhållande vis.

 • Om Clinton ska vinna betyder det att Demokraterna måste vinna sin tredje period. Det är ovanligt och svårt. Har inte tänkt på det sättet tidigare, ökar oddsen för Trump.

 • Jag råkade spraya torrschampo i necessären. Den blev jätttekall. Hur funkar detta?

 • Har en asiatisk kollega på jobbet som har mycket tydliga ansiktsuttryck, vilket jag inte tycker att asiater brukar ha. Verkar vara så att barns mimik lärs snarare än ärvs av föräldrarna. Liten kommunikationspusselbit.

 • Vetenskapens värld om hjärnan: Forskarna studerade en liten hydra som genmodifierats att sända ut små blixtrar när den tänker. (Hydrans hjärnor är tydligen en av de med lägst antal synapser i djurriket). Hela hjärnan blippar regelbundet trots att djuret inte synbart gör något\rör på sig. Det pågår uppenbarligen en massa aktivitet i våra huvuden även vid vila, vilket går emot tanken på hjärnan som enbart en apparat för att processa indata och generera rörelse. Hjärnan beskrivs som en orkester, eller som en bild byggd av pixlar som bara kan förstås som en helhet. Spännande.

 • Ekonomisk brottslighet har gått om narkotika i Sverige. Hela sju av hundra företag som startas idag har brottslighet som syfte. Förvånande.

 • En av de roligaste texterna jag läst i mitt liv handlar om män som skrevar i tv-soffor och är skriven av Andrev Walden. Nu officiellt en idol: http://andrev.cafe.se/steg-for-steg-guide-till-full-manspread/

 • En bra sak med att som etnisk svensk bli polisanmäld är att det minskar andelen utlandsfödda i statistiken. Mitt halmstrå till en bättre värld! ;)

 • Att blanda verklighet och fantasi är som bekant min största drog i livet. Ingen har väl ännu missat Snapchat? Så kul!
 
 • Hej då!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ylva Rehnberg

“Men Lila visste hur hon skulle dra in mig i sina privatsaker. Och jag kunde inte stå emot - å ena sidan sade jag att det fick vara nog, men å andra sidan blev jag förkrossad av tanken på att inte vara en del av hennes liv, av hennes sätt att uppfinna livet.“ “På rad efter rad handlade det om återuppståndelse: en extatisk uppståndelse som innebar att alla gamla band bröts samtidigt som det knöts ett nytt band på ett obeskrivligt härligt sätt, för det handlade både om uppståndelse och uppror - han och hon, hon och han som tillsammans lärde sig leva på nytt, rensade livet från allt gift och återuppfann det som ren livsglädje och tankeglädje.”

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela