ylvas pusselbitar

- Vänskap is the shit (och att skapa och att förstå) -

Notes / questions / funderingar / ny fakta per 20160223

Publicerad 2016-02-23 19:00:00 i Notes,

 • Detta med Trump är ändå något som måste tänkas igenom. Är han en ny Hitler? Den teori jag gillar bäst just nu är att världen ökat i komplexitet och då, istället för att ge upp att styra saker politiskt, söker sig människor till dem med enkla svar. Men jag vet inte. Har våra världsbilder gått sönder mer idag än förr kanske?

 • Flygplan flyger cirka 900 km/h jämfört med bil som kanske kör i 150. Större skillnad än jag trodde. Ett plan kan därför åka över hela Sverige på cirka två timmar då Sverige är ungefär 200 mil långt.

 • Bukfetma;

  • Är farligt eftersom det kan leda till hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck och typ-2-diabetes.

  • Bukfetma korrelerar inte med kroppsvikt utan med midjemått

  • Risken för bukfetma är större för män och äldre kvinnor och det hela styrs av hormoner: “Unga kvinnor med övervikt tenderar att ha kvar den timglasformade kroppen hon har som normalviktig, medan kroppsformen med stigande ålder tenderar att bli mer äppelformad med relativt sett större midjemått (mer bukfetma). Hos män finns, oavsett ålder, en stark korrelation mellan kroppsform och vikt med en ökad tendens till äppelform (bukfetma) med ökande vikt. Det ökade midjemåttet som kvinnor får med stigande ålder tillskrivs som regel de sänkta östrogennivåerna, medan lägre midja-höft-kvot och större byst (timglasformad kropp) framför allt beror på höga nivåer östrogen och progesteron.”

 • E-ämnen i mat samlas i fettet och om det är farligt kommer vi att märka det först när vi är gamla.

 • Någon artikel om gravitationsvågor “slå på ljudet i universum”. Någon som vill förklara för mig?

 • Jag tycker det är väldigt roligt att se en film jag gillar med någon som ser den för första gången. Det är nästan bättre än att själv se den för första gången. Är det denna effekt som är det roliga med föräldraskap?

 • Den digitala tekniken gör att småstaden kommer till storstaden. På samma vis som man anstränger sig för att bete sig i småstaden så gör ratingfunktioner som Uber att karma “what goes around comes around” fungerar även i storstaden. Premierar bra beteende men minskar experimentlusta och leder även till stor övervakning.

 • Det är kul med interaktiva utbildningar. Jag gjorde exempelvis en complianceutbildning på jobbet. Men det är bara när man skriver och läser text som man kan bestämma takten själv på inlärningen?

 • Människor som är intresserade av naturvetenskap är ofta även intresserade av hur människor fungerar och även hur de fungerar i grupp dvs politik. Men sambandet går absolut inte åt andra hållet. Det finns många som gillar att diskutera som bara tycker samhälle och människor är intressant. Varför?

 • Städmani och jobbanalhet är den manliga kontrollbehovsmotsvarigheten till anorexi. Det vill säga man kan inte lösa de stora problemen i livet och då tar man ut det på något irrelevant men påverkbart.

 • Ökar olikheterna i världen? Måste kolla upp. Samt fundera vidare på var gränsen för ojämlikheten blir problematisk.

 • Jag och Sara pratade om att David använde en vägatlas och att det känns väldigt out of date. Idag har vi ju som bekant GPS:ser. Jag kom att tänka på hur många diskussioner slash bråk detta orsakade som liten. Disk är ju ett annat gammalt trätoämne som nu knappt finns eftersom vi har diskmaskin. Ju fler problem vi människor löser tekniskt desto färre ämnen att bråka om kvar? Ger det en Maslowstrappa för bråken? I framtiden kommer vi bara att bli arga för att “du ser inte mig och bekräftar inte mig tillräckligt mycket” snarare än vilken avfart det är till Västerås? Eller kommer antal bråk att falla?

 • Varför choklad är beroendeframkallande:

  • Like most alkaloids, theobromine has a range of effects on the body. You will sometimes see it said that chocolate contains caffeine - it doesn't, but theobromine has some similar effects to caffeine and so is responsible for this urban myth. This isn't exactly surprising, as the two compounds only differ by theobromine having a hydrogen atom where caffeine has a methyl group. So theobromine can reduce sleepiness and in large quantities produces a jittery sensation. On the positive side it is a cough suppressant and can help reduce asthma symptoms.

 • Att Sverige har så ihoptryckt lönestruktur, är det det som gör att våra krogar är så segregerade? Det går inte att komma in på Rose eftersom vi hittar på olikheter eftersom människor vill ha det trots att de egentligen inte finns i Sverige?

 • Bug och feature är väldigt oklart både i systemutveckling och i övrigt liv.

 • Borde marknadshandel ske i små timeslotts om en sekund? Så att höghastighetshandeln inte blir lönsam. Är det lockpriser de sysslar med?

 • Ju större mörker en människa har desto större toppar måste hon skapa för att få en positiv balansräkning och vilja leva vidare.

 • Börjar små barn bli lika stressade som vi vuxna. Förr i världen kunde barn cykla runt utan mening idag är de på väg till träningen. Vi har förlorat vår förmåga att vara i nuet som Afrikanerna. Ett problem? 30 % av alla 30 åringar idag har sömnproblem, mot 8% för några år sedan.

 • Fina ord:
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ylva Rehnberg

“Men Lila visste hur hon skulle dra in mig i sina privatsaker. Och jag kunde inte stå emot - å ena sidan sade jag att det fick vara nog, men å andra sidan blev jag förkrossad av tanken på att inte vara en del av hennes liv, av hennes sätt att uppfinna livet.“ “På rad efter rad handlade det om återuppståndelse: en extatisk uppståndelse som innebar att alla gamla band bröts samtidigt som det knöts ett nytt band på ett obeskrivligt härligt sätt, för det handlade både om uppståndelse och uppror - han och hon, hon och han som tillsammans lärde sig leva på nytt, rensade livet från allt gift och återuppfann det som ren livsglädje och tankeglädje.”

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela