ylvas pusselbitar

- Vänskap is the shit (och att skapa och att förstå) -

Notes / questions / funderingar / ny fakta per 20160118

Publicerad 2016-01-18 15:29:00 i Notes,

 • Långa människor har tydligen i snitt bättre kognitiva förmågor än korta. Detta eftersom de kognitiva förmågorna utvecklas i takt med resten av kroppen. Det finns ingen koppling mellan genetisk längd och intelligens, men eftersom en del människor är korta på grund av sjukdomar eller dålig näring under uppväxten så kommer de som är korta av den här anledningen också att ha lägre kognitiva förmågor än de annars skulle ha utvecklat. Resultatet blir att korta som grupp har ett lägre intelligenssnitt än långa. Jag hittade ovan information i en bok av Angus Deaton. När jag la ut den här informationen på Facebook blev folk som galna. Jag var tvungen att ta bort posten. Dåligt omdöme av mig antar jag, men jag har också lite svårt att förstå att folk tar detta på så stort allvar?

 • Jag är lite intresserad av kognitiv dissonans just nu och hur vi försvarar våra val i efterhand och skriver om historien så att den passar oss. Vissa verkar ha större förmåga till detta än andra.

 • Läskigt att vara sjuk i tio dagar. Vi kan verkligen inte vara skapta för att vara så mycket ensamma. Också intressant att notera hur alla andra problem i livet försvinner när hälsan hotas.

 • Jag tror att varannan kvinna i Sverige ungefär har gjort en abort. Jag skulle gissa att folk i allmänhet tror att det bara är en mycket liten andel som gör ingreppet och att det finns ett stort glapp här som skadar de kvinnor som gör aborter. De känner sig orättligen som en del av en liten omoralisk grupp när det tvärtom är väldigt vanligt. Något att lyfta?

 • Vad är underhållning och humor? Varför har evolutionen styrt upp humor? Varför har vi det???

 • Jag såg Hunger Games. Den filmen väckte en del tankar. Först detta med underhållning, i filmen tävlar ungdomar mot varandra på liv och död i en tv-studio till överklassens nöje. Lite som gladiatorspel som mixas med idol eller Robinsson. Jag fascineras över att vi finner det här spännande, för det gör vi ju? Är det för att det liknar riktiga livet? Får vi samma belöningsimpulser i kroppen som om vi genomlevde riktiga faror? Vad handlar det om?

 • Jag har sett en massa populärkultur på sistone där kvinnan har en mycket mer aktiv roll än när jag var ung. Hunger Games, ung gladiator kvinna, Malificient, där Angelina Jolie spelar en ond och god stark kvinna (inte vän och god eller kraftfull och elak som man kunnat vänta). Scandals där huvudrollsinnehavaren är en smart och stark yrkeskvinna, fast med en del brister. Jag skulle vilja säga att det är ett faktum att kvinnan skildras mer aktivt och neutralt än när jag var liten. Coolt!

 • Såg en film Hellzapoppin’ från 1941. Omg vilken outvecklad humor! Verkligen ramla på bananskal nivå. Humorn var inte bättre förr.

 • Kvinnors röst är som mest attraktiva när de har ägglossning.

 • Människor förstår inte egenvärdet i att testa något nytt. “Det blir säkert mycket bättre att bo på Söder”, “Du kommer att ha jätteroligt i Frankfurt”. Jag bryr mig ju inte om det. Jag vill testa något nytt. Jag tror att människor i allmänhet tänker som jag vid val som säg en lunchrestaurang. Då säger de inte “Det blir säkert jättegott”, utan frågar mer “Hur var det?”. Det är för att människor inte vågar chansa eller inte styr ut med saker som är dåligt. Är jag mindre riskaversiv? Förmodligen.

 • "Tingen har sin utvecklingsgång och medvetandet kan inte låtsas vara där det inte är." När en process gått tillräckligt långt kan den inte rullas tillbaka,  den kanske kan utvecklas till något nytt men det går inte att göra ogjort. Ännu en fin oneliner av Lena Andersson.

 • Barnet blir en flicka om mamman tappar formen under graviditeten för att bäbisen “tar mammans skönhet”. Vilket trams. Tänk att folk tror på sådant än idag?

 • Wikipedia skulle inte fungera utan ett antal eldsjälar som sitter timmar varje dag och editerar inlägg. Sött.

 • Enligt Amelie har antalet ensamkommande flyktingbarn gått upp från 5000 till 30000 på ett år. Det är ändå rätt mycket.

 • Min nagelkvinna flydde till Sverige för att hon skulle behandlas bättre som kvinna, inte ekonomiska skäl som man kan tro. Vatten på min kvarn att rättigheter är så mycket viktigare än materiellt välstånd. Varför materiellt välstånd är viktigt är lite av en gåta.

 • Jag tror jag har kommit på varför utsidan är viktig att vårda. Vi ordnar med vår utsida för att visa att vi bryr oss om vad andra människor tycker. Ängsliga tonåringar bryr sig något enormt om vad andra tycker och lägger därför gigantiskt fokus på detta. Min mamma bryr sig inte ett skvatt om vad andra tycker och tycker därför inte det är viktig att andra tycker att hon är fin, men hon vill gärna att andra ska vara snygga. Världen finns till för henne och inte tvärt om. Det bästa är nog att vara lite balanserad på denna skala.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ylva Rehnberg

“Men Lila visste hur hon skulle dra in mig i sina privatsaker. Och jag kunde inte stå emot - å ena sidan sade jag att det fick vara nog, men å andra sidan blev jag förkrossad av tanken på att inte vara en del av hennes liv, av hennes sätt att uppfinna livet.“ “På rad efter rad handlade det om återuppståndelse: en extatisk uppståndelse som innebar att alla gamla band bröts samtidigt som det knöts ett nytt band på ett obeskrivligt härligt sätt, för det handlade både om uppståndelse och uppror - han och hon, hon och han som tillsammans lärde sig leva på nytt, rensade livet från allt gift och återuppfann det som ren livsglädje och tankeglädje.”

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela