ylvas pusselbitar

- Vänskap is the shit (och att skapa och att förstå) -

Notes / questions / funderingar / ny fakta per 20160124

Publicerad 2016-01-24 17:54:00 i Notes,

 • Jag såg ett föredrag på Kunskapskanalen av en Bi Puranen, förutom att det är ett namn som sticker ut på en kvinna som ser ut att vara etnisk svensk kvinna i övre medelåldern, hade hon mycket intressant att säga. Hon verkar vara ansvarig för något som kallas World Values Survey. Pusselbitar som fastnade hos mig var att svenskar är världsledande på tillit och att vi utgår från att våra medmänniskor går att lita på till dess att motsatsen är bevisad. En inställning som kan ställas i kontrast till till exempel Frankrike där det omvända verkar gälla. Hon menar att det är en av våra främsta kvalitéer som land när det gäller att ta emot andra kulturer. En annan sak jag tyckte var särskilt intressant var hur demokrati definieras i MENA regionen. Fria val verkar ingå som en komponent precis som vi är vana vid här i väst; men på frågor som om religiösa ledare bör vara ansvariga för att uttolka lagen eller om militären bör ta makten om de folkvalda inte levererar väl, svarar hela sjuttio procent att dessa punkter också ingår i definitionen av en demokrati. World Values Survey bör definitivt kollas upp mer noggrant vid tillfälle.

 • http://www.iffs.se/world-values-survey/

 • Sara L träffade person på fest som hade som yrke att titta på porrfilm och censurera opassande material. Avdelningen ovanliga jobb.

 • Någon mumlade något om att våldsbenägenhet inte är knutet till hur religiös personen är. Att kolla upp.
 • Det finns ett företag vid namn Universal Avanue som anställer säljare för digitala tjänster på provisionsbasis mycket på samma vis som Uber fungerar. Jag tycker otroligt intressant eftersom jag har en ide om heltidsanställningar är på väg bort för att ersättas av mer timlika anställningar där människor bestämmer mer hur mycket eller lite de vill arbeta.

 • Cissi berättade en massa intressant om hur socialt utsatta har det i Stockholm. Det finns tydligen bara hundra hemlösa i hela Stockholms Stad. Färre än jag skulle ha gissat. 

 • Den politiskt korrekta termen på EU immigranter är enligt henne “utsatta eu-medborgare” eftersom de inte har emigrerat utan bara är i Sverige temporärt. Jag tycker det är lite underhållande med pk termer; även om jag såklart förstår värdet. En gammal favorit är rullstolsburen vs rullstolsbunden.

 • De utsatta EU medborgarna vill enligt Cissi inte bo under tak och inomhus utanför Stockholm, för då blir resvägen “till jobbet” i city för långt! Otroligt intressant perspektiv som är mycket svårt för oss välbeställda svenskar att relatera till.

 • Jag gillade följande information om varför is är halt: “Men det stämmer bara vid temperaturer på några få minusgrader. Trycket från en skridsko kan sänka smältpunkten till –3,5 grader, men det går ju utmärkt att åka både skridskor och skidor när det är betydligt kallare än så. I stället är det friktionen mellan skridskon och isens yta som får den att smälta. – Det finns alltid ojämnheter i material. När två ytor dras mot varandra värmer friktionen upp dem, och isen börjar smälta när det blir tillräckligt varmt, säger Bo Persson. Isen smälter inte helt och hållet. Ytan blir hal av det som kallas ytsmältning eller försmältning, som innebär att vattenmolekylerna i det översta lagret av isen kan röra sig mycket mer än de kan längre ned i isen, men mindre än i flytande vatten. Fysikerna kallar det också för en kvasivätska.”

 • http://www.dn.se/nyheter/sverige/darfor-ar-is-sa-halt/

 • Jag funderar en del på hur möten på distans kan göras bra med ny teknik. Någon som har input? Liten lampa som lyser varje gång någon pratar så att man inte behöver navigera bland tio främmande röster över en raspig telefonkonferens lina?

 • Fira 15000 dagar istället för 41 år? Göra samma sak för sekunder? Fin applicering på big data! :)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ylva Rehnberg

“Men Lila visste hur hon skulle dra in mig i sina privatsaker. Och jag kunde inte stå emot - å ena sidan sade jag att det fick vara nog, men å andra sidan blev jag förkrossad av tanken på att inte vara en del av hennes liv, av hennes sätt att uppfinna livet.“ “På rad efter rad handlade det om återuppståndelse: en extatisk uppståndelse som innebar att alla gamla band bröts samtidigt som det knöts ett nytt band på ett obeskrivligt härligt sätt, för det handlade både om uppståndelse och uppror - han och hon, hon och han som tillsammans lärde sig leva på nytt, rensade livet från allt gift och återuppfann det som ren livsglädje och tankeglädje.”

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela