ylvas pusselbitar

- Vänskap is the shit (och att skapa och att förstå) -

Notes / questions / funderingar / ny fakta per 20160602

Publicerad 2016-06-02 19:21:00 i Notes,

 • Kille på café på Södermalm som satt och fikade med en papegoja på axeln. Den var väldigt vänlig och hade mjuka klor. Jag frågade honom varför han köpt en papegoja och då svarade han bara att det inte passade hans jobb att ha en hund. Han såg lite förnärmad ut av frågan. Som att han inte förstod att det är mycket ovanligt att sitta på caféer med papegojor på axeln, vilket han naturligtvis visste och jag gissar att det var precis den effekten han ville komma åt. Det är något med människor som gillar att sticka ut, och som vill ha bekräftelsen på att de sticker ut, samtidigt som att de också vill kunna förakta småsintheten hos människor “som inte tolererar olika”. Intressant dubbelmoral tycker jag, och rätt vanligt förekommande skulle jag gissa.

 • Det verkar fruktansvärt svårt att programmera hissar. Alla kontor jag någonsin arbetat på har märkliga hissar. En pekar att den ska upp när den ska ner, någon annan kommer bara nio av tio gånger och ger ingen återkoppling när den inte tänker anlända. En tredje visar syntax error på displayen “no such floor exist”. Vad är det som är extra utmanande med just hissprogrammering? Så svårt kan det väl ändå inte vara?

 • Karin S menar att graderingsskalan på i chilis på etniska restauranger är av olika slag dag- och kvällstid, på så sätt att en trea chili dagtid är mycket mildare än tre chilis kvällstid. Kanske har hon rätt? Och i så fall, varför är det så? Skumt.

 • Vi diskuterade användingen av visitkort när man alltid kan få tag i namn och kontaktuppgifter till vem som helst via några klick i sociala medier. Roger hade rolig input att han brukar använda visitkorten för att komma ihåg vem som heter vad på säljmöten. Han placerar ut visitkorten framför sig på bordet i samma mönster som personerna sitter. Innovativt tycker jag. Kan också vara så att hälsningar är extra trögrörliga för förändring? Hard core kultur på något vis?

 • Sara D och jag gick förbi loppis för skejtare vid Hornstull. Jag tycker roligt eftersom jag förknippar skatebords med tuffa tonårskillar med attityd och loppis med gamla damer i Norrtäljetrakten. Alltid kul när motpoler krockar.

 • Henrik H rapporterar att dagens kids säger att saker som är lite b, typ dålig kvalitet eller billigt, är “Ica-basic”. Kan ju vara månadens roligaste!

 • När det regnar håller de som går inte alls uppsikt efter bilar eller cyklister, som att omgivningen skulle försvinna bara av det dåliga vädret. Det är naturligtvis otrevligare, och även något svårare, att titta runt bland massa vatten, men skillnaden är så markant att jag ändå blir förvånad. Som att folk blir så nedstämda av regnet att de börjar chansa med sina egna liv? Skumt.

 • Finns det fler fäder som är totalt betagna av sina tonårsdöttrar än åt andra hållet? Det vill säga mammor som är helt betagna av sina tonårssöner? Jag tycker nästan att det verkar så. Och beror det någonstans på att män attraheras av yngre kvinnor oftare än tvärt om? Funderar också på om det är mer kritiskt för kvinnor att bli sedda av sina pappor när de ska ingå i parrelationer som vuxna, än åt andra hållet? Får samla in mer input.

 • Detta med Hillarys e-mail skandal har en lustig tvist som slog mig i veckan. De allra flesta politiska misstag går ut på att folk använder offentliga medel för privat bruk\nöje. Det köps Toblerone och åks på soliga utlandssemestrar eller fixas med lägenheter. Men det underhållande med Hillary är att hon har använt sin privata adress för jobbet, som dessutom råkade röra statsangelägenheter. Jag är ingen regelryttare men jag skulle hundra fall av hundra gjort precis tvärt om. Det vill säga, jag kanske kan ha köpt smink på min jobbmail, men jag skulle ju aldrig någonsin maila en bankkund från min Gmail? Konstigt.

 • Henrik H gjorde rolig koppling mellan jantelagens missunsamhet och kvinnors missunsamhet mot varandra. Svenska kvinnor i grupp skulle på så vis kunna nå någon sorts globalt missunsamhetsmaximum. Sedan diskuterade vi om missunsamheten ökar eller minskar med förutsättningarna att påverka sitt eget liv? På Medeltiden tror jag inte att människor var särskilt missunsamma eftersom de bara fann sig i sina öden, två generationer bak kanske missunsamheten var högre när en del kunde påverka sina liv men inte andra, och idag skulle den kunna ha gått ner igen när livsförändrarförmågan är mer jämt fördelat. Att fundera vidare på.

 • Jag får mer och mer känslan av att vi kommer att se tillbaka på de vedertagna behandlingsformerna för psykisk ohälsa ungefär som vi ser på åderlåtning idag. Det vill säga att vi inte har någon som helst koll på vad vi håller på med. Och så ständigt denna önskan att boxa in “vad som är problemet”. Jag vidhåller att man känner sig sjuk av att diskutera sjukdom. För psykisk ohälsa är det gissningsvis mycket viktigare att lägga tid på uppsida än nedsida.

 • Jag råkade säga till kollegorna att det inte går att gå ut på gatan här i city utan att träffa på något gammalt ligg. De såg helt förfärade ut. Rolig reaktion. Jag tror inte att gift folk förstår hur några singelår adderar i komplexitet av stökiga arkiverade relationer.

 • Kokosolja är förvånansvärt bra alternativ till body lotion.

 • Jag hörde en städare säga “Vem kastar egentligen ett tuggummi på golvet?”. Sagt i ett lunchrum. Det fastnade faktiskt lite, för det är en väldigt arrogant handling. Säger mycket om den människa som gjorde det. 

 • På gatan utanför jobbet ser det ut som att cyklarna är kaosartat parkerade, men de står på samma ställe varje dag. Svenskar och rutiner?
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ylva Rehnberg

“Men Lila visste hur hon skulle dra in mig i sina privatsaker. Och jag kunde inte stå emot - å ena sidan sade jag att det fick vara nog, men å andra sidan blev jag förkrossad av tanken på att inte vara en del av hennes liv, av hennes sätt att uppfinna livet.“ “På rad efter rad handlade det om återuppståndelse: en extatisk uppståndelse som innebar att alla gamla band bröts samtidigt som det knöts ett nytt band på ett obeskrivligt härligt sätt, för det handlade både om uppståndelse och uppror - han och hon, hon och han som tillsammans lärde sig leva på nytt, rensade livet från allt gift och återuppfann det som ren livsglädje och tankeglädje.”

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela