ylvas pusselbitar

- Vänskap is the shit (och att skapa och att förstå) -

Notes / questions / funderingar / ny fakta per 20160621

Publicerad 2016-06-22 14:53:00 i Notes,

 • Är det så att man blir blötare av regn när man cyklar än när man går motsvarande sträcka? Det känns ju nästan så, vilket jag tycker är märkligt eftersom cykel går så mycket fortare? Kort tid i regn lika med mindre blöt verkar som ett rimligt antagande, men ändå är det som att man har badat efter den kortaste cykeltur. Why? Teorier jag hört är att man har mindre träffyta när man går jämfört cykel (bara huvudet) och att när man cyklar så dundrar man in i fler droppar. Kanske blir man lika blöt på totalen men blötan sprider ut sig mer jämnt när man går? Vad vet jag.
 • Fotbollshittepå igen. Härligt att se hur människor förenas och vågar visa lite känslor, även om jag trots allt tycker underliggande (själva fotbollen) är djupt meningslös. En sak jag ofta fascineras av är människans förmåga att eliminera kognitiv dissonans. Intryck som inte går ihop med den historia hjärnan försöker skapa gör aktivt ont hos oss (själva dissonansen) så därför väljer vi att minnas och skriva om skeenden så att de blir mer rimliga. Tydligt exempel på denna process är eftersnacket till just fotbollsmatcher. Om favoritlaget vinner görs en HELT annan analys jämfört med en förlust. Försvar, anfallsspel, målvakt - alla ses i påtagligt mildare ljus om slutresultatet blir positivt än om det slutar illa. Trots att det ofta i fotboll, vad jag kan förstå, är mycket små marginaler som avgör. Om Zlatan bara hade nått tio centimeter längre upp i någon kritisk nick, eller om ett skott hade gått stolpe in istället för stolpe ut. Samma effekt kan studeras i dating. Jag upplever att det för många människor är så att en tid är de inte öppna för förslag, sedan öppnas någon själslig sluss, och då brukar det ofta ramla in ett par olika prospekt parallellt. Sedan utkristalliseras en vinnare av en eller annan anledning. Men det kan ju vara så att din vän egentligen var mest intresserad av prospekt A, men A ville inte ha hen, och då fick vännen nöja sig med B. Detta bör lämpligtvis aldrig påpekas i efterhand, då uppstår lätt en dålig stämning. Och med stor sannolikhet har din vän redan skrivit om historien i sitt huvud så att den numera lyder “från dag 1 var jag djupt förälskad i B och jag visste på en gång att hen var the one och att vi skulle leva happily ever after”. Tydlig kognitiv dissonans eliminering. Fotbollssnack och dejting är två klara exempel men processen finns där hela tiden. Jag tror att det har något att göra med att vi vill att världen ska vara logisk också, att A leder till B och så vidare. När verkligheten inte är på det viset väljer vi gärna att ignorera motstridig data. För logik är en bra sak som gör att vi känner oss trygga, och motsatsen något dåligt som leder till en känsla av hjälplöshet.
 • Smalltalkade med några datanissar på nya jobbet. Min tes var att datakunnigheten bland slutanvändare gått upp under de tio år jag har jobbat men de menade både och. Visst det är många som kan mer, men samtidigt finns det en effekt att folk förväntar sig att “det bara ska fungera” nu på ett helt annat sätt än tidigare. Jag hade inte tänkt på saken så. Lite intressant. 
 • Jag får rapporter från olika håll om tantrasex. Vad är det? Kanske värt att kolla upp. Trodde tantra hade mest med yoga och kanske mat att göra. Men det handlar på något vis om att inte nå klimax och “vara i stunden”. Enligt uppgift är det “som att ha sex med gud”. Låter onekligen spännande. 
 • Har blivit tvungen att tänka igenom detta med konflikthantering igen. Trist men rätt fascinerande ämne och viktigt eftersom jag ständigt och jämt hamnar i bråk (förmodligen eftersom jag har dålig feeling för människor och dessutom är orimligt envis). Jag har studerat hur min gamla chef Johan Lundman hanterade konflikter vilket jag tyckte var intressant. Som jag förstår det tog han alltid skulden oavsett vem som egentligen hade varit vållande till problemet om det gällde en konflikt med en kund. Han såg ingen ide att försöka försvara sig utan bad bara om ursäkt och satsade på att göra bättre ifrån sig i nästa gång. Om det gällde ett problem med en anställd blev han aldrig arg utan bara undvek att ge förnyat förtoende. Det här sättet att hantera problem är nog inte helt applicerbart på privatlivet, eftersom jag känner (mer än förstår) att det i den privata sfären trots allt finns ett värde i att förstå den andra partens situation. Hm. Detta är lite relaterat till min tanke att om man helt förstod andra människors kontext så skulle vi i princip alltid göra samma val. Med det sättet att tänka går det nästan inte att vara arg på varandra, och det är vi ju uppenbarligen ändå. :) Men i privatlivet är intentionen på något sätt viktig. Samma skillnad som det finns mellan dråp och mord. Om intentionen med en handling är att medvetet såra en annan människa, då tycker jag det är befogat att bli arg, annars oftast inte. 
 • I denna globala värld görs 90% av alla dragkedjor från ett och samma företag. Galet att de lyckats få till en sådan dominans. Från Café: “Företaget grundades av Mr. Tadao Yoshida redan 1934 och än idag tillverkar företaget hela 90 % av världens alla dragkedjor. Produktionen äger rum i 206 olika fabriker fördelat på 52 länder. Den allra största ligger i Georgien och där producerar 7 miljoner dragkedjor – per dag.” 
 • Kollega drar med ett par aktivt ljudkorrigerande hörselskydd till jobbet för att hantera bilningen av asfalt utanför fönstret. Han använder dem normalt sett till jakt. Jag tycker det är häftigt att det finns en liten dator i hörselskyddet som läser in och förstärker ljud på samtalsfrekvens, samtidigt som den blockerar ut ljudchocker som pistolskott eller bilning. Kommer vi alla i framtiden att gå runt konstant med både hörsel- och synstöd som filtrerar den verklighet vi lever i?
 • Träffade par som bott i Mosambique. De menar att i Afrika är det viktigare vad du levererar “in person” än statussymboler som ett fint hem eller ett bra jobb. Det är alltså större fokus på att vara intressant, rolig eller spännande när man ses än det är här hemma i Sverige. Ny förstå Afrika-pusselbit. 
 • Tappade bort referensen, men läste i SVD att mat alltid är en kombinerad upplevelse av utseende, temperatur, konsistens och smak. Så om man failar på temperatur på soppan, så kommer vi aldrig att uppfatta att den är god. Och tycker man att ett ostron har läbbig konsistens och ser äcklig ut, går det inte heller att uppfatta smaken. Kanske inte så revolutionerande men bär ändå med mig det i vardagen nu. Att vissa positiva egenskaper aldrig når fram om det saknas någon pusselbit.
 • Det kom fram att en vänninna till mig har som fredagsrutin att gå förbi godisdisken i mataffären och lukta på godispåsar för att sedan gå hem och slå på en film. Så otroligt roligt och perfekt exempel på den sorts lustighet\knäpphet hos människor jag älskar. För galet blir ju ofta ohanterligt, men godisluktande är enbart rart och uppfriskande tycker jag. 
 • Det är tydligen en grej nu förtiden med färgläggningsböcker för vuxna. Jag blir fascinerad. Jag tror att skaparglädje är en stor möjlighet till dopamin i människors liv som ofta förbises. Inte alls bara för dagisbarn!
 • Anki, som jobbar på Pocketshop, menar att bokföräljningen går upp. Kul för jag trodde tvärt om. Lite som att prenumerationen på papperstidningar går ner. Undrar varför böcker ökar? 
 • Får vi politiker efter medieformat? Typ Palme Hylands-hörna-politiker (bre ut texten i en timme), Bildt och Persson Agenda politiker (Det är en allvarlig fråga - sedan en kvarts svar) och nu Twitter och dokusåpapolitiker (Trump - vara elak på 140 tecken och skapa intriger). Från SVD. Intressant tanke att bära med sig.
 • När på dygnet kvittrar fåglar? Och vad händer det för kul klockan fyra på morgonen, egentligen?
 • Game of Thrones på tv har gått om böckerna. Roligt! Och konstigt på något vis… snacka om parallella verkligheter!
 • I Holland sätts bäbisar på dagis från tre månaders ålder. Hinner man knyta an till mamman då? Känner mig som en gammal 1800-tals tant i resonemanget. Någon som vet?
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ylva Rehnberg

“Men Lila visste hur hon skulle dra in mig i sina privatsaker. Och jag kunde inte stå emot - å ena sidan sade jag att det fick vara nog, men å andra sidan blev jag förkrossad av tanken på att inte vara en del av hennes liv, av hennes sätt att uppfinna livet.“ “På rad efter rad handlade det om återuppståndelse: en extatisk uppståndelse som innebar att alla gamla band bröts samtidigt som det knöts ett nytt band på ett obeskrivligt härligt sätt, för det handlade både om uppståndelse och uppror - han och hon, hon och han som tillsammans lärde sig leva på nytt, rensade livet från allt gift och återuppfann det som ren livsglädje och tankeglädje.”

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela