ylvas pusselbitar

- Vänskap is the shit (och att skapa och att förstå) -

Notes / questions / funderingar / ny fakta per 20170313

Publicerad 2017-03-13 17:05:00 i Notes,

 • Mitt företag har bytt ersättningsform vid tillfälligt arbete utomlands från en schablonsumma till att ersätta faktiska utgifter för mat och transport. Jag tycker styrd konsumtion är så dåligt\skadligt på så många olika plan. 1. Risken finns att jag ändrar personlighet. Jag har aldrig prioriterat restaurangmat tidigare och om jag skiftas att ändra konsumtionsmönster kan det påverka mitt liv långt efter att min utlandsvistelse är slut. Jämför att dela föräldraledigheten jämt och kommande löneutveckling. Eller att hamna i konflikt. När du känner att du förvandlas till en person du inte vill vara (slash är) måste du vara vaksam. (Som när jag blev försatt i en situation att det var tänkt att jag skulle tycka illa om mina chefer, som jag i hjärtat vet är bra personer. Jag vägrade.) 2. Vem har rätten att säga vad som är viktigt i någon annans liv? Normen här är som så ofta vita, medelålders, gifta män. Då är det kostnader som mat på restaurang (de kan inte laga mat), resor hem till familjen (de är alla gifta) och att åka bil (naturligtvis) helt legitima. Jag som har höga utgifter för skönhetsvård (plocka och färga ögonbryn) samt att upptäcka den nya plats jag är på (avgift till Nordiska Roddklubben och snöskor) och gillar att cykla passar inte alls in. Hemresor är jag inte heller intresserad av. Upplägget fungerar bättre när du som anställd förflyttas till ett land med ett lägre inkomstläge, som när jag arbetade i Madrid, men i exemplet Schweiz uppstår problem. Ett belysande exempel är den här klänningen från HM, 60% dyrare i Schweiz än i Sverige. (http://www.hm.com/se/product/62962?article=62962-A vs http://www2.hm.com/de_ch/productpage.0460906001.html#Puderrosa/Gemustert) 3. Att göra större planerade inköp på Lidl går inte när köpen måste fördelas jämt över dagarna. Att varje dag handla matvaror dyrt på Coop nära premieras. 4. Den administration det tar att hantera vi-godkänner-vad-som-är-viktigt-för-dig är påtaglig och går ut över “riktigt” värdeskapande. Styrd konsumtion är brett fenomen som dyker upp på många ställen. Jag hörde exempelvis på P1 att det gjorts ett experiment där hyresgäster fick el inkluderat i hyran respektive betalade separat. För 30% av hyresgästerna gick konsumtionen ner från mycket hög till normal när de såg och betalade kostnaden för elektriciteten själva. Lite tror jag att detta, att synliggöra kostnader och låta människan längst ner välja vad som är viktigt för hen, är en av själva grundbultarna i den Schweiziska framgångsmixen. I Sverige betalar vi 40% skatt och har sedan ofta dålig koll vad som händer med resurserna. I Schweiz vet man detta i mycket högre utsträckning. Du väljer din egen sjukförsäkring, väljer vad i vården du tycker är viktigt och ser direkt kostnaden som avdrag på lönen. För att ta ett exempel. Ok. Andas. 
 • Träffade pilot som hade sökt jobb hos Ryanair. Tydligen måste den arbetssökanden själv betala en summa för intervjutillfället. Om man sedan inte får jobbet skickas bara ordet “Nej” i ett mail som svar. Intressant också att det värsta med hela processen, enligt mannen jag mötte, var att det fanns posters på huvudkontoret med det käcka budskapet : “Var inte ledsen om du inte får jobb på Ryanair, du kan fortfarande arbeta som pilot”. Jag vet inte exakt vad ordet “förment” betyder men gissar att detta är mycket nära grunddefinitionen.
 • När Isabelle gör sig fin plattar hon sitt lockiga hår, när jag gör detsamma lockar jag mitt platta. Jag kan bara tolka det som att andra människor uppskattar när man har ansträngt sig för deras skull, men samtidigt är det oskriven tabu att som kvinna erkänna (för en man) att hon ansträngt sig. Jag förväntas inte prata om ögonbrynsplock/färgning eller bli påkommen med en locktång i handväskan för att fixa till mig på en rast. Hur kan det komma sig? Man ska vara fixad, folk ska noterat att man har ansträngt sig, men man bör inte erkänna det öppet? Paradoxalt. 
 • På CS finns en gul lucka framför kaffeautomaten med bifogad textlapp “Var vaksam om golvluckan öppnas”. Den här sortens absurditeter roar mig. 
 • Det är intressant att människor tror att barn ska föra dem samman när det egentligen verkar dra dem isär. Jag har tidigare hört “jaha, har de problem i relationen och barnen har inte ens kommit än”, men börjar först nu förstå vad som menas. Det gemensamma projektet barnen slukar hela kvinna-man relationen. Men behoven av att vara man-kvinna finns kvar, trots föräldraskapet, vilket då kanaliseras utanför familjelivet. Niklas och Jenny Strömstedt om kärlek: Det viktigaste är att vara intresserade av varandra. Varför finns kärlek ens evolutionärt? Verkar ju mest strula till saker. Alex menar att barn skaffades av kärlek i forntiden, men att poängen gått förlorad i människans samhällsprojekt. Jag bodde i lägenheten bredvid min lägenhet i Vasastan. Hörde andra människor skratta och bo i mitt hem. Märkligaste emotionella upplevelsen på länge. Är det så här skilda människor känner när de går förbi sitt gamla hem?
 • Verkar finnas någon ny sorts cigarett-inhalera-apparater i Schweiz. Någon som vet mer? Avvänjning? Någon ny drog? 
 • Gemensam vandrarstuga i Schweiz. Finaste sidan av landet jag sett på länge. Birkenstock i alla storlekar från 32-52. Kyld öl. Varmt kaffe. Allt till självkostnadspris. Sådan fin gemenskap i all enkelhet. 
 • Nya pusselbitar till Schweiziska välståndet: Det finns ingen över- eller underklass i Schweiz. Passar det extra bra med modern ekonomisk utveckling? Jag tror att landets ursprungliga social jämnheten kan vara en av förklaringarna till dagens välstånd. Alla arbeten i Schweiz är specialiserade. Det tar fyra år att lära sig servera mat. Instinktivt ryggar jag tillbaka något av detta. Att vara 18 år, extraknäcka på Posten. Flyta runt och prova på. Det var härligt. Ska inte den möjligheten finnas i ett bra samhälle? 
 • Är det DIY vi kommer att ägna oss åt när robotarna tar över? Träffade kvinna på middag som byggt upp Adlibris DIY sortiment. Det är tydligen det starkast växande segmentet hos bokhandlarna. Även i välmående Schweiz märks tydligt stora DIY avdelningar i mataffärer och varuhus. Jag tänker det är välgörande vara med i längre del av produktionskedjan, när våra arbeten är så specialiserade att vi tappar helhetsperspektivet. Att lära sig skapa är en så fin källa till glädje. Jag har lärt mig göra kaffe i Schweiziska kaffeapparaten och måla mina naglar. Som den gamla mannen i “Lyckliga människor” på Sibiriens tundra sa “Hantverk är den sanna rikedomen för den kan ingen ta ifrån dig”. Jag stickade pannband under julen. Otroligt tillfredsställande. 
 • Jag fick morfin under frysen. Skulle lätt bli beroende av detta. Känslan var densamma som under de tre starkaste upplevelserna i mitt liv. Som knät. Välbefinnande är verkligen bara kemi. 
 • Är jag dement?: “Tanken är att först analysera stora mängder tal, och utifrån detta bygga en datormodell som automatiskt kan identifiera typiska tecken på begynnande demens.” http://www.dn.se/insidan/spraket-kan-avsloja-tidig-demens/
 • Ny tråd högintressant tråd att undersöka: Vi vet inte vad vi själva vet och vad gruppen vet. “Sloman and Fernbach see this effect, which they call the “illusion of explanatory depth,” just about everywhere. People believe that they know way more than they actually do. What allows us to persist in this belief is other people. In the case of my toilet, someone else designed it so that I can operate it easily. This is something humans are very good at. We’ve been relying on one another’s expertise ever since we figured out how to hunt together, which was probably a key development in our evolutionary history. So well do we collaborate, Sloman and Fernbach argue, that we can hardly tell where our own understanding ends and others’ begins.: ”http://www.newyorker.com/magazine/2017/02/27/why-facts-dont-change-our-minds
 • “It's been almost two years since we learned about CRISPR, a ninja-assassin-meets-DNA-editing-tool that has been billed as one of the most powerful, and potentially controversial, technologies ever discovered by scientists. In this episode, we catch up on what's been happening (it's a lot), and learn about CRISPR's potential to not only change human evolution, but every organism on the entire planet”. http://www.radiolab.org/story/update-crispr/
 • Tack för att ni läser! På riktigt. Det ÄR skillnad på sak och person. Eftersom det finns så infinimalt få personer på samma våglängd som jag tillåter jag mig inte lyxen att tycka illa om någon endaste en av er. Ni är för värdefulla helt enkelt. Vänskap? Ja! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ylva Rehnberg

“Men Lila visste hur hon skulle dra in mig i sina privatsaker. Och jag kunde inte stå emot - å ena sidan sade jag att det fick vara nog, men å andra sidan blev jag förkrossad av tanken på att inte vara en del av hennes liv, av hennes sätt att uppfinna livet.“ “På rad efter rad handlade det om återuppståndelse: en extatisk uppståndelse som innebar att alla gamla band bröts samtidigt som det knöts ett nytt band på ett obeskrivligt härligt sätt, för det handlade både om uppståndelse och uppror - han och hon, hon och han som tillsammans lärde sig leva på nytt, rensade livet från allt gift och återuppfann det som ren livsglädje och tankeglädje.”

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela